Egészsége megőrzése érdekében ma estére is egy könnyed salátát készül elfogyasztani? Nagyon helyes. S arra gondolt-e már, hogy a finom zöldség és gyümölcs esetleg éppen ellenkező hatással lehet a szervezetére?...A csoport az USA mezőgazdasági hivatalának, illetve az élelmezési és gyógyszerügyi hivatalának mintegy 100 ezer, növényvédelmi szerekről szóló jelentését vizsgálta át. A dokumentumok alapján megállapították, hogy mely növények tartalmazzák a legtöbb, illetve a legkevesebb szermaradványt. Az EWG szerint a biotermékek vásárlásával lehet csökkenteni a szervezetbe juttatott vegyszermennyiséget, mivel e termékekben 80%-kal kevesebb vegyszert találni. És akkor a piszkos tizenkettő listája: zeller, barack, eper, alma, áfonya, nektarin, paprika, spenót, cseresznye, burgonya, szőlő, saláta...
Feltehetően a világ legnagyobb adag - 13,8 tonnás - salátáját készítették el a hét végén a görörországi Kréta szigetén, Ierapetra kikötővárosban. A görög televízió jelentése szerint 6,5 tonna paradicsomot, 3 tonna uborkát, 2 tonna paprikát, egy tonna hagymát, 800 kiló feta sajtot és 500 kilónyi olívaolajat használtak fel a salátához, amelyhez 100 négyzetméternyi terület kellett...
Az USA-ban átlagosan mindegyik gyártó négy áruja közül legalább egyben volt aránylag sok E.coli vagy enterokokkusz, amely súlyos fertőzést okozhat. A vizsgálat a saláták 39 százalékában mutatott ki székletből származó baktériumokat, 23 százalékban volt enterokokkus. Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található 'előmosott', sőt 'háromszor mosott' feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium. A kényelmes, szó szerint kész ételekre szoktatott amerikai vásárlók az utóbbi húsz évben nagyon megkedvelték a kibontás után azonnal fogyasztható, előmosott salátákat és zöldségeket. A népszerű termékek piaca csaknem hárommilliárd dollárra növekedett az elmúlt években. A vásárlók szövetsége megvizsgálta az azonnali fogyasztásra előkészített, mosott salátatermékeket. A felmérés során 16 cég 208 készítményét kapták meg a legjobban fölszerelt laboratóriumok azzal a megbízással, hogy állapítsák meg, kimutathatók-e esetleg kórokozó baktériumok a mutatósan csomagolt salátákban és zöldségeken...
Az alábbi salátatál 2010-ben elnyerte a Red Dot Design díjat, amely a világ egyik legelismertebb ipari tervezési díja. Újdonsága, hogy a tál falába van beépítve a szervírozó kanál. A tervező Pengelly Design igazán egyszerű és praktikus salátatálat tervezett. A több színben kapható, tartós műanyagból készült tál idén elnyerte a Red Dot Design díjat. Könnyen mosható, esztétikus és főként: jól használható konyhai eszközt alkottak. Nekünk kéne egy ilyen a konyhába...