Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fajtái - levélzöld képes leírás - Saláta, saláta receptek.tlap.hu
részletek »

Fajtái - levélzöld - Saláta, saláta receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: salata.tlap.hu » Fajtái - levélzöld
Keresés
Találatok száma - 10 db
Endívia

Endívia

Az endívia vagy endíviasaláta (Cichorium endivia) a fészkesek családjába, a cikória (Cichorium) nemzetségbe tartozó növényfaj. Ugyanígy, vagy salátakatáng-nak nevezik a mezei katáng levélzöldségként termesztett fajtáját (C. intybus convar. foliosum) is. Európában őshonos növény, már a középkorban jól ismerték. A vadon növő endíviasaláta kétéves növény, ám egyévesként termesztik. Több fajtája is ismert. Vékony, finom gyökerei függőlegesen, oldalra alig elágazva haladnak lefelé akár a 130-160 cm-es mélységig. A gyökérnyakból induló tőlevelek alakja és színe fajtától függően igen különböző lehet. Lehetnek szétterülők vagy alkothatnak fejet, a levélnyél és az erezet húsos, a levéllemez lehet keskeny vagy széles, kerek, kopasz vagy fehéren csíkozott, hullámos, szeldelt vagy karéjozott, széle fodrozott vagy csipkézett. Színük a zöld különböző árnyalataitól a sárgán és a vörösön keresztül a barnáig terjed. A kemény magszár a tőlevélrózsából későn fejlődik ki, nyárra 80-100 cm magasságot ér el. Virágai kékek vagy rózsaszínek, hímnősek, öntermékenyülésre képesek; a fészkek a szárvégeken és a levélhónaljakon fejlődnek, a fészekpikkelyek két sorban állnak. Termése kaszat, 2-3 mm hosszú és mintegy 1 mm vastag. Tápértéke és íze a fejes salátáétól kevéssel tér el, valamivel alacsonyabb kalóriaértéke és magasabb ásványianyag-tartalma van...

Fejes saláta

Fejes saláta

A fejes saláta (Lactuca sativa) mérsékelt égövi egy- vagy kétéves növény, a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó faj. Többnyire levélzöldségként termesztik. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben vagy tacóban. Más országokban, pl. Kínában a fejes salátát főve fogyasztják, és a szár felhasználása épp olyan fontos, mint a levélé. A nemzetség tudományos neve a latin lac, azaz tej szóból származik,[1] ami az ide tartozó növények tejnedvére utal. Enyhe íze miatt évszázadokon keresztül a saláták egyéb összetevői mellett közömbösítő szerepe volt.[2] Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek. A saláta gyűjtőnéven szereplő zöldségfélék közül ez a legkedveltebb. Tápértéke, a magas C-vitamin, (40 mg), de sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint) meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk. Cukorbetegek, túlsúlyosak is fogyaszthatják.

Galambbegy

Galambbegy

Míg a magyarok elsősorban a népmesékből ismerik, Svájcban igen nagyra értékelik a madársalátának vagy mezei salátának is nevezett aranyos növénykét. Magyarországon ma már inkább csak a népmesékből ismerjük a galambbegy salátát (mezei saláta, gyökönkécske, téli cikória), Svájcban azonban igen nagyra értékelt, elsősorban téli saláta. A termesztők csokrokba kötik sötétzöld levélrózsáit, úgy árusítják az ínyencek számára. Régebben csak a mezőkön gyűjtötték e salátanövény unokatestvérét, de a középkor végétől kezdve termesztették is. A növényt madársaláta (Valerianella locusta) néven is ismerik. Magyarországon is honos, bokrok között, fasorok alatt, parlagokon terem. Arasznyi magasra nő, virága halványkék...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
http://www.hobbikert.hu/magazin/batavia-a-salatak-legjobbika.html

http://www.hobbikert.hu/magazin/batavia-a-salatak-legjobbika.html

A batávia saláta ötvözi a jégsaláta és a leveles saláták összes jó tulajdonságát: ropogós, természetes színekben gazdag, ízletes és pillanatok alatt előkészíthető. A salátafélék (Lactuca nemzetség) újabb variációja a burgundi vagy zöld színben fellelhető leveles zöldség, a batávia saláta. Főleg Európa mediterrán részein termesztik és fogyasztják, nálunk csak a gazdag választékú zöldségeseknél kapható. Ennek legfőbb oka, hogy nem könnyű szállítani és sokáig nem bírja a tárolást sem. Így csak a közelben megtermelt batávia saláta kerül igazán frissen a zöldségeshez. A jégsaláták legjobbika - A batávia saláta levele olyan friss és ropogós, mint a jégsalátáé. Színe sötétebb zöld, de termesztik sárgás és vöröses színű változatát is. Levelei puhábbak, mint a lollo-típusú salátáké, s mivel fejet sem képez (csak idősebb korában), levelei szép fodrosak maradnak. A batávia saláta előkészítése nem okozhat gondot senkinek, mivel a levelek egyesével állnak, nem kell bajlódnunk a salátafej szétbontásával. A batávia saláta nem bújik meg a többi, salátába aprított zöldség között: markáns, fűszeres íze miatt érdemes kevésbé jellegzetes aromájú, viszont különleges színű salátafélékkel keverni...

Keszegsaláta

Keszegsaláta

A keszeg/vagy vad/saláta /lactuta serriola/ Magyarországon is fellelhető növény. Amerikában a Hopi indiánok pipából szívták a növény leveleit,valamint a növény szárából karcolással kinyert gyantát. Használták dohányként illetve rituális szertartásokon illetve elalvás előtt,hogy álmaikon keresztül kapcsolatba lépjenek a természet feletti világgal. Shank Prashalana néven ismerték az észak indiai tantrikus iskolák.Az ókori Görögországban saláta helyettesítőként is ismeretes volt. 4500 éves,a növényt ábrázoló falfestmények feltárásából arra következtethetünk,hogy a salátafélék termesztése egészen az óegyiptomiakig nyúlik vissza. Az első írásos emlékek Hérodotosz-tól maradtak ránk.Az ő beszámolója szerint a perzsák asztalán találkozott először salátával, ie.550-ben. Megemlíti a növény nyugtató hatását és termesztett változatokról is említést tesz. Arisztotelész és Galen mint közkedvelt csemegét említi.Augusztusz császár valószinűleg ennek a növénynek köszönheti egy sulyos betegségből való felgyógyulását.Oltárt is emelt a növény gyógyhatásának tiszteletére. Érdekessége,hogy levelei úgy helyezkednek el,hogy lemezeiket csak a felkelő és a lenyugvó nap sugarai érik, az erősebb fényű sugarak csak a felső élüket érintik,így természetszerűleg É.-D. -i irányt foglalnak el,Ezért kompasz /iránytű/ növénynek is nevezik

Kötözősaláta

Kötözősaláta

A fészkesvirágzatúak családjában, a kemény fejet nem képező salátacsoporton (cv. secalina) belül található, a hullámos levelű metélősalátával (v. secalina) együtt. Ősének az Európában és Ázsiában vadon előforduló keszegsalátát (L. seriola) tartják, melynek levelei árnyékmentes helyen nagyjából észak-déli irányban állnak (kompasznövény). Egyéves növény. Főgyökere erős karógyökér. Sérüléskor a gyökérnyakból kiindulva erős oldalgyökereket is fejleszthet, melyek gyorsan, de a fejes káposztához képest kevésbé mélyen hatolnak a talajba. A tejnedvet is tartalmazó gyökerek hosszúsága általában elérheti a 80-100 cm-t. A gyökérzet oldalirányba terjedelmesebb, kevésbé tör meredeken a talajba. Rövid szárán (torzsáján) a levelek szórtan helyezkednek el. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. A levél széle fajtánként változó: a majdnem simától, a fodrozotton át a fogazottig, minden forma előfordulhat. A fejes salátáénál vastagabb levéllemeze kopasz, esetleg az erek mentén enyhén szőrös. A levélnyél és a fonákon kidudorodó erezet jóval erősebben fejlett, mint a fejes salátáé. A levelek egyes fajtákon lazán szétterülnek, de vannak olyan típusok, amelyeken a belső levelek többé-kevésbé laza fejjé állnak össze. Hajtása jóval megnyúltabb mint a fejes salátáé.

Mi ez?

Mi ez?

Tojásos nokedli ecetes fejessalátával vagy éppen egy pörkölt és köret fejessalátával, annyira jól tud esni nyáron. Oké, az egészséges életmód nevében rengeteg saláta típust használhatunk fel zöldségekkel együtt köretként. A felsoroltak közül most bármelyiket meg tudnám enni, azonnal, csak legyen benne a zöld növényke. A saláta elnevezés nálunk éveken át csak és kizárólag a fejessalátát jelentette, semmi mást. Aztán a tudatos táplálkozással ez a fogalom módosult, mostanra ismerjük az endíviát és a cikóriát, ráadásul a saláta szó alatt mindenféle zöldséges finomságot értünk öntettel vagy anélkül. Hazánkban egyre több saláta fajtát lehet kapni, ám a kínálat ennek ellenére is hullámzó...

Mi Fán Terem?

Mi Fán Terem?

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Az egyszerű eledel múltja - A saláta a Földközi-tenger vidékén, gyomnövényként kezdte pályafutását, több mint 4500 évvel ezelőtt. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ezt a szokást a rómaiak is megőrizték. Az önkényuralkodóként ismert Titus Flavius Domitianus (Kr. e 81-96.) viszont, kifejezetten vendégei kínzatása céljából az étkezés elején tálaltatta a salátát, hogy az embereknek nehezére essen az uralkodó jelenlétében ébren maradniuk. Az amerikai földrész Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a salátát. Nemcsak finom, de hasznos is - A saláta étrendünk ízletes rostforrása. Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású. A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is. Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban...

Radicchio

Radicchio

Igazi különlegességet kínálunk: a radicchio márványozott bordó levelei varázslatos látványt kölcsönöznek a salátáknak, ráadásul ízük is remek. Radicchio - salátalevél ItáliábólA cikóriasaláta (Chicorium intybus) régi, már-már megszokott formája után most megérkezett hozzánk új, bíborszínű változata, a radicchio (ejtsd: radicsió). Az ötlet egy belga nemesítőtől származik, a zöldséget azonban Olaszországban kezdték el termeszteni és annyira bevált a piacon, hogy megőrizték maguknak a termesztés jogát. A jelenleg vásárolható radicchio fajták Olaszországból érkeznek hozzánk, fajtaneveikben is olasz városok neveit őrzik. A radicchio sötétben márványosodik - Rendkívüli külsejét a különleges termesztési technológiának köszönheti: a radicchio saláták a napfény elvonásától válnak márványozott vörössé. Többféle változat létezik! A fejes radicchiot egész évben lehet termeszteni és nincs szükség a takarására, mivel külső levelei tökéletesen beborítják a belsőket, így a salátafej szívébe nem jutnak be a napsugarak.

Hirdetés
Salátaszótár

Salátaszótár

Valószínűleg a fejes saláta és néhány trópusi papagájfaj keresztezéséből születtek a most következő saláták. Színük és ízük ugyanis erre utal. A saláták ideális növények: gyorsan nőnek, gazdagok vitaminokban, nem hizlalnak és bármikor fogyaszthatók. Rövid tenyészidejük miatt hűvösebb helyen is megteremnek. Szinte bármelyik fejlettségi állapotukban jóízűek. Ismerkedjünk meg a fejes saláta barátaival!

Tuti menü